Psychosomatiek staat voor de verbinding tussen hoofd (psyche) en lichaam (soma). Want soms hebben lichamelijke klachten geen oorzaak in je lichaam, maar in je hoofd. Dat klinkt alsof je het niet helemaal op een rijtje heeft, of dat het ’tussen de oren’ zit, waarmee vaak aanstelleritis bedoeld wordt. Niets is minder waar, er zijn genoeg mensen die niks tussen de oren mankeren en het allemaal op een rijtje hebben, maar toch lichamelijke klachten hebben met een psychische oorzaak.

Denk bijvoorbeeld aan faalangst, iets wat veel voorkomt in onze maatschappij, die grotendeels gericht is op prestatie en uiterlijk. Het allemaal goed willen doen is een veel gehoorde wens, waar velen naar streven. En dat is ook prima, als het allemaal binnen de perken blijft.
Maar wat nou als je hoofd steeds harder gaat tetteren, want het is nooit tevreden? Dat je steeds meer moet doen, het beter moet doen dan de vorige keer, nog leuker moet zijn op social media? En dat je door de stress die je daarvan krijgt de grenzen van je lijf negeert en te weinig rust neemt? En dat niet 1 dag of 1 week, maar dag in, dag uit, week in, week uit, maand in, maand uit en zelfs jaar in, jaar uit? En dat je dan eigenlijk toch nooit écht tevreden bent met het resultaat? Wat zijn dan de gevolgen op lange termijn – hoe lang kan je nog door in die rat race? Wat nou als je lijf steeds harder gaat protesteren en de pijntjes niet meer weggaan na een rustig weekend of vakantie? En dat zelfs de artsen niet weten waar de oorzaak van je klachten liggen, en het aan stress wijten?

Dan is het tijd voor een andere aanpak, namelijk de holistische. Het is eigenlijk onmogelijk om lichaam en geest los van elkaar te zien, ook al komt ons dat soms goed uit. Maar stel nou dat de enige manier om écht gelukkig te zijn is om zowel naar je hoofd als naar je lichaam te luisteren? Stel nou dat meer rust juist minder pijn oplevert, omdat je dan je lijf de tijd gunt om te herstellen? En dat je van minder doen en minder moeten uiteindelijk meer tevreden wordt?

Moeilijk voor te stellen hè, met een hoofd wat meteen nog harder gaat tetteren? Het is ook niet 1-2-3 gefixt. Het is een proces, waarbij je de balans leert vinden tussen je strenge hoofd en je gevoelige lichaam. Met als resultaat minder lichamelijke klachten, minder gejaagdheid, minder het gevoel te falen. En dus meer geluksmomentjes, meer tevredenheid, meer keuzevrijheid en meer in balans. Klinkt mooi toch? Ook voor jou is dit haalbaar, ook al is de kans groot dat je me niet gelooft als je al lang met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) loopt. Of fibromyalgie, hoofdpijn, chronische rug- of nekklachten of zelfs prikkelbaar darm syndroom (PDS).

Nog steeds aan het lezen? Dan lijkt het erop alsof je ondanks alles wat je al geprobeerd hebt toch openstaat voor een andere aanpak. Neem contact op! Dan gaan we kijken hoe ik je kan helpen in je zoektocht naar jouw unieke balans.