Oefentherapie Cesar/Mensendieck is houdings- en bewegingstherapie. Klinkt dat vaag? Dat snap ik, laat ik het praktischer maken. Hoe zit je nu? Zit je prettig, comfortabel en ontspannen? Of heb je geen idee hoe je zit omdat je aan het lezen bent, en dus (alleen) met je hoofd bezig? Ga eens voelen hoe je zit, heb je spieren aangespannen die niet nodig zijn om lekker te zitten (denk aan billen, benen, buik, kuiten, schouders!)? Zo ja, kun je die loslaten? Merk je verschil?

Dat is wat oefentherapie onder andere is, bewustwording van je lichaam. Je gebruikt je lichaam de hele dag door, en niet altijd optimaal of efficiënt. Vaak wéét je niet eens hoe je je lichaam gebruikt en verbaast het je dat je klachten ontwikkelt. Terwijl als je goed kijkt en luistert, je lijf vaak duidelijke signalen afgeeft. Alleen horen we die niet, omdat er genoeg andere dingen zijn om ons druk over te maken.
Oefentherapie kan je helpen om vaker stil te staan bij je lichaam en de signalen eerder op te merken. Hierdoor kan je zelf bij gaan sturen, bijvoorbeeld door van houding te veranderen of wat meer te ontspannen, waardoor je klachten minder snel zullen verergeren.

Klinkt dat makkelijk of herkenbaar? Fijn! Dan ben je al op de goede weg. Klinkt dit als een onhaalbaar iets? Dan help ik je graag om het haalbaarder te maken.